"ความรู้" คู่ "ความงาม"
Group Blog
 
<<
เมษายน 2558
 
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
 
7 เมษายน 2558
 
All Blogs
 

[Health] "น้ำยาบ้วนปาก" ตัวเสริมที่ขาดไม่ได้เพื่อความมั่นใจในทุกบทสนทนา


ความสะอาดและสุขภาพในช่องปากนั้นเป็นไม่เพียงสำคัญต่อเรื่องของสุขภาพและคุณภาพชีวิตแล้วยังมีผลต่อบุคลิกภาพและการเข้าสังคมอีกด้วย โดยเฉพาะในเรื่องกลิ่นปาก หรือ Halitosis เพราะเห็นหน้าสวย ๆ ยิ้มฟันใส แต่พูดทีเหมือนมีอะไรตายอยู่ในปากก็ทำให้ความมั่นใจลดไปเยอะเลยทีเดียว photo Halitosis.png


ปัญหากลิ่นปากนั้นค่อนข้างสำคัญกับชีวิตประจำวันของปูเป้ เนื่องจากเราต้องใกล้ชิดกับคนจำนวนมาก โดยเฉพาะวันที่ไปออกงานหรือวันที่ต้องสอน Workshop นั้น เราต้องมั่นใจและต้องกล้าพูดเป็นพิเศษ ซึ่งนอกจากเหนือจากการแปรงฟันและการทำความสะอาดลิ้นแล้ว อีกหนึ่งตัวช่วยที่ปูเป้ขาดไม่ได้เลยก็คือ “น้ำยาบ้วนปาก” ซึ่งทางแบรนด์ Listerine เห็นว่าปูเป้และครอบครัวก็ใช้น้ำยาบ้วนปากของเขาอยู่ประจำมาเป็นสิบปี จึงอยากให้ปูเป้มาแชร์ประสบการณ์และมุมมองและประโยชน์ในการใช้น้ำยาบ้วนปาก จึงเป็นที่มาของบทความในวันนี้

แต่ก่อนที่จะมาพูดถึงเนื้อหาต่อไป ปูเป้ว่าเราควรมารู้ก่อนว่าสาเหตุส่วนหนึ่งของกลิ่นปากนั้นเกิดขึ้นมาได้อย่างไร?ปัจจัยหลักที่ก่อให้เกิดกลิ่นปากก็คือแบคทีเรียในช่องปากซึ่งทำการย่อยสลายพวกแป้งและโปรตีนที่มาจากอาหาร รวมถึงที่มีอยู่ในน้ำลายของเราด้วย ทีนี้การที่แบคทีเรียจะอยู่อาศัยในช่องปาก ซึ่งในที่นี้ไม่ได้มีแค่ฟัน แต่รวมไปถึงลิ้น กระพุ้งแก้ม ซอกฟัน ร่องเหงือก และเนื้อเยื่อทุกส่วนในช่องปากของเรา แบคทีเรียจะต้องมีการสร้างสิ่งที่เรียกว่า Biofilm ขึ้นมาเพื่อยึดเกาะกับเนื้อเยื่อและผิวฟัน photo Biofilm.png


ยกตัวอย่างในกรณีของฟันนั้น ผิวชั้นนอกที่เป็นของเแข็งของฟันเรียกว่า Enamel อันประกอบไปด้วย Hydroxyapatite อันเป็นสารประกอบของแคลเซียมและฟอสเฟต ถึง 98% เหนือชั้น Enamel ของฟันจะมีเยื่อเมือกที่สร้างจากไกลโคโปรตีนของน้ำลายเคลือบไว้เป็นชั้นบาง ๆ เรียกว่าชั้น Perlicle ซึ่งชั้นเยื่อเมือกเคลือบฟันนี้สามารถถูกขัดออกได้ง่ายด้วยการบ้วนปากหรือแปรงฟัน แต่ก็จะถูกเติมใหม่ทันทีเมื่อฟันสัมผัสกับน้ำลายแม้หลังแปรงฟันเสร็จใหม่ ๆ โดยอัตโนมัติ

ชั้น Pellicle นี้ตอนเริ่มสร้างจะยังไม่มีเชื้อแบคทีเรียมาเกาะ ทำหน้าที่เป็นตัวปกป้องผิวฟันกันพวกกรดจากอาหารที่กินเข้าไป เมื่อเวลาผ่านไปจะหนาตัวขึ้นเป็น Biofilm แผ่นฟิลม์นี้เป็นตัวที่ทำให้แบคทีเรียสามารถมายึดติดได้ ก่อปัญหาสุขภาพเหงือกและฟัน ทำให้เกิดฟันผุเมื่อแบคทีเรียที่อาศัยอยู่ใน Biofilm ทำการกินสารกลุ่มแป้งและน้ำตาลแล้วผลิตของเสียเป็นกรดเพื่อทำลายผิวฟัน (Deminerlization) บนชั้น Enamel ซึ่งก่อให้เกิดคราบ Plaque (พลัค) และคราบ Plaque นี้ยังก่อทำให้เกิดปัญหาเหงือกร่น เหงือกอักเสบได้อีกด้วย

โดยปกติแล้วคราบ Plaque จะมีสภาวะเป็นกรดจากการที่แบคทีเรียผลิตของเสียเป็นกรดออกมา แต่เมื่อคราบ Plaque อยู่มานานขึ้น อาหารเริ่มหมดลง และแบคทีเรียเริ่มตาย ค่า pH ของตัว Plaque จะสูงขึ้นและอยู่สภาวะที่เหมาะกับการสะสมของแร่ธาตุแคลเซียมจนกลายเป็นหินปูนแข็ง ๆ ได้ในที่สุด ซึ่งหินปูนนี้ไม่สามารถกำจัดออกได้โดยวิธีบ้วนปากและแปรงฟันอีกแล้ว จำเป็นต้องพบทันตแพทย์เพื่อทำการขูดออก

 photo Oral Hygine.png


จะเห็นได้ว่าเจ้า Biofilm ที่แบคทีเรียผลิตเพื่อเป็นแหล่งอาศัยของพวกมันเองนั้นไม่ได้ก่อให้เกิดแค่เรื่องของกลิ่นปาก แต่ยังนำมาถึงปัญหาสุขภาพช่องปาก ฟัน และเหงือกอีกด้วย ขั้นตอนการเกิด Dental plaque นั้น จะต้องใช้เวลานานพอสมควร กว่าเชื้อจุลินทรีย์จะมาเกาะที่ผิวฟันจนสามารถปล่อยสารพิษที่ทำให้เกิดโรคได้ ถ้านับเวลาหลังจากทำความสะอาดฟันจนถึงเกิด Dental plaque แล้วจะใช้เวลาประมาณ 24 ชั่วโมง และจะต้องสะสมมากพอที่จะปล่อยสารพิษมาทำลายผิวฟันและเหงือกต้องใช้เวลาถึง 48 ชั่วโมง นี่แสดงให้เห็นว่าปัจจัยทั่วไปที่ก่อให้เกิดกลิ่นปาก ฟันผุ และปัญหาเรื่องเหงือกนั้นสามารถดูแลได้ด้วยการรักษาสุขอนามัยของช่องปากที่ดีด้วยการแปรงฟัน แปรงลิ้นร่วมกับใช้ไหมขัดฟัน วันละ 2 ครั้ง และบ้วนปากทุกครั้งหลังมื้ออาหาร

การแปรงฟันอย่างถูกต้องนั้นใช้เวลาประมาณเกือบ 2 นาทีได้ การใช้ไหมขัดฟันจะช่วยจัดการกับคราบไบโอฟิลม์และเศษอาหารที่อยู่ในซอกฟันและตรงคอฟันได้ดีขึ้นอีก

 หลังจากแปรงฟันแล้วเราก็ต้องแปรงลิ้นซึ่งปัจจุบันมีอุปกรณ์สำหรับขูดลิ้นเพื่อกวาดเอาเศษอาหารบนลิ้นออกมา หรือจะใช้แปรงสีฟันก็ได้ การแปรงลิ้นเพื่อทำความสะอาดนั้นจะลดกลิ่นปากไปได้มากถึง75%เลยทีเดียว

แต่ถึงแม้เราจะทำทั้งหมดนี้แล้ว เราก็ยังไม่สามารถจัดการกับ Biofilm และแบคทีเรียในส่วนที่การใช้แปรงเข้าไม่ถึง การใช้น้ำยาบ้วนปากจึงเป็นตัวช่วยที่ทำให้การดูแลสุขอนามัยในช่องปากได้สมบูรณ์ยิ่งขึ้น

 photo Mouthwash.pngในน้ำยาบ้วนปากนั้นจะมีส่วนผสมของสารที่ช่วยขจัดแบคทีเรียอยู่หลายกลุ่ม ถ้าเป็นยาฆ่าเชื้อ ก็ได้แก่พวก Chlorhexidine ซึ่งแพทย์จะสั่งให้ใช้ตามแต่กรณีไป ถ้าเป็นสารที่ใช้ในยาบ้วนปากทั่วไปได้ก็อย่างเช่น Tricolsan และอีกตัวที่นิยมใช้ก็คือสารกลุ่ม Essential Oil ประสิทธิภาพในการลดแบคทีเรียของสารเหล่านี้ขึ้นอยู่กับความสามรถในการแทรกผ่าน Biofilm อีกด้วย ซึ่ง Biofilm ที่จัดการได้ง่ายคือฟิลม์ที่พึ่งเกิดขึ้นใหม่ ๆ การปล่อยปละละเลยเรื่องความสะอาดในช่องปากทำให้เกิดการสะสมของ Biofilm ที่มีระเบียบและหนาขึ้นส่งผลให้การแทรกผ่านและการขจัดไปก็ยิ่งทำได้ยากขึ้นมีการศึกษาพบว่า Essential Oil จากธรรมชาติมีฤทธิ์ระงับการเจริญเติบโตของเชื้อจุลินทรีย์ นอกจากนี้ยังมีคุณสมบัติที่ดีมากในการแทรกผ่านเข้าไปในชั้น Biofilm ที่มีการสะสมตัวมาเป็นระยะหนึ่งได้ดีกว่าสารกลุ่มอื่นอย่าง Tricolsan และก็ไม่ก่อให้เกิดการต้านทานของเชื้อแบคทีเรียอีกด้วย นอกจากนี้ Essential Oil ยังทำให้น้ำยาบ้วนปากมีรสชาติดี และทำให้กลิ่นปากหอมสดชื่นขึ้น

สิ่งที่สำคัญในการที่น้ำยาบ้วนปากที่ผสมสารยับยั้งเชื้อแบคทีเรียเหล่านี้จะทำงานได้ผลดีนั้นขึ้นอยู่กับระยะเวลาในการสัมผัส นั่นหมายความว่าถ้าเขาให้อมกลั้วปาก 30 -60 วินาทีก็ต้องอมกลั้วปากไว้ 30 - 60 วินาที ไม่น้อยไปกว่านั้น
 photo Listerine 02.png


น้ำยาบ้วนปากที่ปูเป้ใช้เป็นประจำก็คือ Listerine : Total Care สูตรสีม่วงอันนี้คือลงตัวกับปูเป้ที่สุดเท่าที่ลองมา คือรสมันหวานหอมเย็นกำลังดี ซ่า ๆ ในปากในระดับที่รับได้ ซึ่งความซ่า ๆ ในปากนี้มาจากส่วนผสมของแอลกอฮอล์ รวมถึง Essential Oil สูตร

ส่วนผสมของ Essential Oil ในนี้สูตรก็ประกอบไปด้วย

- Eucalyptol ที่ได้มาจากต้นยูคาลิปตัส ตัวนี้มีคุณสมบัติในการยับยั้งเชื้อแบคทีเรียและเชื้อราและก็ให้รสที่สดชื่นด้วย

- Methyl Salicylate ได้มาจากต้น Wintergreen ก็มีคุณสมบัติในการยับยั้งเชื้อและให้รสเช่นกัน

- Thymol ได้มาจากต้น Thyme ก็มีคุณสมบัติในการยับยั้งเชื้อแบคทีเรีย

- Menthol สารให้ความรู้สึกเย็นสดชื่นนี้ก็มีคุณสมบัติในการยับยั้งแบคทีเรียด้วยอีกเหมือนกัน

นอกจากนี้ยังมีส่วนผสมของ Sodium Fluoride ช่วยในเรื่องของการเติมแร่ธาตุคืนให้กับผิวฟัน

สำหรับคนที่ชอบรสของ Listerine Total Care สีม่วงนี้ แต่ไม่ชอบความรู้สึกเย็นซ่าจนเกินไปแล้วล่ะก็ ทาง Listerine ก็พึ่งออก Total Care Zero สูตรปราศจากแอลกอฮอล์มาด้วยล่ะIngredients : Water, Alcohol, Sorbitol, Flavor, Polyxamer 407, Benzoic Acid, Eucalyptol, Zinc Chloride, Sodium Saccharin, Methyl Salicylate, Thymol, Sodium Benzoate, Menthol, Sodium Fluoride, Sucarlose, CI 16035, CI42090.

 photo Listerine 01.png


โดยสรุปแล้ว ส่วนตัวนั้นปูเป้มองว่าน้ำยาบ้วนปากเป็นหนึ่งสิ่งที่ตัวเองจะขาดไม่ได้ แต่กระนั้นแล้วน้ำยาบ้วนปากก็ไม่สามารถทดแทนการแปรงฟันอย่างถูกวิธีและการใช้ไหมขัดฟันอย่างสม่ำเสมอได้เลย การดูแลสุขอนามัยในช่องปากเพื่อการลดการเกิดกลิ่นปากและเสริมความมั่นใจนั้นจำเป็นจะต้องทำทุกขั้นตอนควบคู่กันไปอย่างสม่ำเสมอ เพราะนอกจากจะช่วยลดปัญหาเรื่องกลิ่นปากแล้ว ยังทำให้สุขภาพเหงือกของฟันเราดี ฟันจะได้อยู่กับเราไปอีกนาน ๆ


ปกติแล้วในกระเป๋าของปูเป้จะมีแปรงสีฟัน ยาสีฟัน แปรงขูดลิ้น และน้ำยาบ้วนปากขวดเล็ก ๆ พกติดตัวไว้เสมอ เอาไว้ใช้ก่อนที่จะต้องทำงานที่ต้องพูดคุยใกล้ชิดผู้คนหลังจากทานอาหารหรือทานเครื่องดื่มจำพวกกาแฟ ชา หรือเครื่องดื่มที่มีส่วนผสมของนมเป็นหลัก ซึ่งใครก็ตามที่ต้องทำงานที่ต้องพบเจอกับผู้คนหรือลูกค้าเยอะ ๆ ควรจะทำแบบนี้เอาไว้ด้วยนะจ๊ะ

แต่สาเหตุของการเกิดกลิ่นปากยังมีมากกว่านี้ หากเราดูแลเรื่องการแปรงฟัน ใช้ไหมขัดฟัน แปรงลิ้น และน้ำยาบ้วนปากเป็นประจำแล้ว แต่ปัญหาเรื่องกลิ่นปากยังคงมีอยู่ นั่นเป็นสัญญาณว่าเราอาจจะมีปัญหาเรื่องเหงือก และปัญหาในช่องปากหรือลำคออื่น ๆ ที่ต้องรีบปรึกษาทันตแพทย์โดยเร็วแล้วล่ะ


(Source : Penetrating the plaque biofilm: impact of essential oil mouthwash., [The bacterial biofilm and the possibilities of chemical plaque control. Literature review]., Determination of the in situ bactericidal activity of an essential oil mouthrinse using a vital stain method., Antimicrobial agents used in the control of periodontal biofilms: effective adjuncts to mechanical plaque control?,Alcohol-containing mouthwash and oral cancer risk: a review of current evidence.)
 

Create Date : 07 เมษายน 2558
42 comments
Last Update : 28 เมษายน 2558 2:01:57 น.
Counter : 20165 Pageviews.

 

สวัสดีครับ พอดีก็ได้เข้ามาอ่านบล้อคของคุณปูเป้มานานแล้วครับ พอดีเห็นคุณปูเป้มารีวิวน้ำยาบ้วนปาก ซึ่งก็ตรงกับสายอาชีพของตัวเองพอดี เลยอยากแชร์ข้อมูลให้ทราบอีกด้านนึงด้วยครับ

ปกติแล้วน้ำยาบ้วนปากแทบจะไม่มีความจำเป็นในการรักษาสุขภาพช่องปากเลยครับ การแปรงฟันและการใช้ไหมขัดฟันอย่างถูกวิธีก็เพียงพอครับ

น้ำยาบ้วนปากมีข้อเสียนะครับ โดยเฉพาะน้ำยาบ้วนปากที่มีสารที่ใช้ฆ่าเชื้อโรคผสมอยู่ เพราะมันไม่ได้ฆ่าหรือยับยั้งเฉพาะแบคทีเรียที่ทำให้เกิดโทษ แบคทีเรียดีๆมันก็ฆ่าไปด้วยครับ ทีนี้ถ้าใช้ไปนานๆ แบคทีเรียในปากก็จะโดนทำลายสมดุล( ปกติในช่องปากจะมีทั้งแบคทีเรียที่ไม่ดี กะตัวที่ดี ซึ่งถ้าทำความสะอาดได้ดี กะจะเกิดสมดุล ไม่เกิดกลิ่นปาก หรือฟันผุ)

ทีนี้ถ้าใช้ต่อเนื่องนานๆ สมดุลจะถูกทำลายลงครับ คราวนี้พอหยุดใช้ก็อาจทำให้เกิดปัญหากลิ่นปากตามมาได้ครับ

แล้วอีกอย่างนึง การใช้น้ำยาบ้วนปากติดต่อกันนานๆ จะทำให้เกิด stain หรือสี ติดที่ตัวฟันครับ ลองสังเกตุดูครับจะเป็นสีดำๆติดที่ตามตัวฟัน สีพวกนี้จะขูดออกยากครับ แปรงฟันก็ไม่ออกนะครับ

ฉะนั้น ก็แนะนำว่า แค่แปรงฟัน แปรงลิ้น ใช้ไหมขัดฟันให้ถูกวิธี แค่นี้ช่องปากก็สะอาดแล้วครับ

 

โดย: Nuhnuh IP: 1.46.77.236 24 มกราคม 2559 15:01:55 น.  

 

คนท้องสามารถใช้น้ำยาบ้วมปากสีนี้ได้ไหมค่ะ

 

โดย: อภิญญา พานเจริญ IP: 1.46.131.86 20 มิถุนายน 2561 7:54:50 น.  

 

I recently embarked on a expedition to multiply autoflower weed seeds representing the beginning shilly-shally, and it was an incredibly satisfying experience. As a beginner, I was initially apprehensive, but the alter https://trilogeneseeds.com/collections/cheap-cannabis-seeds turned out like a light to be surprisingly straightforward. Primary on holiday, the germination configuration was velvety sailing. The seeds sprouted shortly, and their vigor was impressive. I followed the recommended guidelines regarding lighting, nutrients, and watering, and the plants responded positively. Whole of the biggest advantages of autoflowering strains is their capability faculty to automatically conversion from vegetative proliferation to flowering, regardless of scintillation cycle.

 

โดย: GermanZoope IP: 154.6.13.134 30 กรกฎาคม 2566 1:51:28 น.  

 

I recently embarked on a expedition to grow autoflower weed seeds representing the first in good time, and it was an incredibly satisfying experience. As a beginner, I was initially apprehensive, but the process turned gone from to be surprisingly straightforward. First off, the germination taper off was mellow sailing. The seeds sprouted quickly, and their vigor was impressive. I followed the recommended guidelines regarding lighting, nutrients, and watering, and the plants responded positively. Harmonious of the biggest advantages of autoflowering strains is their ability to automatically change-over from vegetative development to flowering, regardless of light cycle.

 

โดย: cheap cannibis seeds IP: 154.6.13.146 31 กรกฎาคม 2566 0:12:29 น.  

 

I recently tried https://www.trythecbd.com/products/delta-8-vape/ - on the first everything and I must assert, I'm impressed with the results. I felt more devil-may-care and at ease, and my hunger was significantly reduced. The CBD gummies tasted great and were easy to consume. I'll obviously be using them again and would counsel them to anyone looking after a regular in the way of to alleviate importance and anxiety.

 

โดย: HaroldMop IP: 154.6.13.133 1 สิงหาคม 2566 4:34:22 น.  

 

I recently tried - in favour of the start with time and I be compelled assert, I'm impressed with the results. I felt more devil-may-care and at ease, and my anxiety was significantly reduced. The CBD gummies tasted significant and were relaxing to consume. I'll definitely be using them again and would counsel them to anyone looking after a expected more to alleviate stress and anxiety.

 

โดย: cbd cartridge IP: 154.6.89.146 1 สิงหาคม 2566 18:46:50 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a feign changer because me. I've struggled with hunger in return years and secure tried diverse https://mjcbdd.com/collections/delta-8-thc-products different medications, but nothing has worked as fount as CBD. It helps me to be peace and at ease without any side effects. I also espy that it helps with take and hurt management. I've tried some brands, but I've inaugurate that the ones that are lab tested and take a genuine repute are the most effective. Overall, I highly plug CBD on the side of anyone who struggles with foreboding, drop issues, or chronic pain.

 

โดย: ClaudeFramb IP: 181.214.166.16 4 สิงหาคม 2566 6:11:51 น.  

 

I walked into the headshop with a mix of curiosity and trepidation. The walls were lined with shelves and pageant cases filled with colorful pipes, bongs, and other smoking accessories. The air was solid with the sweet smell of incense, and reggae music played softly in the background. A friendly saleslady greeted me and asked if I needed help finding anything. I admitted that I was a bit overwhelmed by the series, and he offered to manifest me some of their best-selling items. As he pulled gone from a lustrous, cutlery vaporizer, he explained how it worked and the benefits of using it throughout time-honoured smoking methods. He also showed me a pick of flavored rolling papers and a grinder with a chill design. I ended up leaving with a few items, feeling stimulated to struggle absent from my callow purchases. The judgement had been surprisingly enjoyable, and I was impressed away the expert and friendly staff. I couldn't hang on to happen in dire straits and travel more of what the headshop had to offer.

 

โดย: Dab pens IP: 181.214.166.194 4 สิงหาคม 2566 21:33:27 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a meeting changer due to the fact that me. I've struggled with longing into years and have tried sundry different medications, but nothing has worked as grammatically as CBD. It helps me to feel peace and devil-may-care without any side effects. I also obtain that it helps with nod off and hurt management. I've tried some brands, but I've build that the ones that are lab tested and acquire a careful reputation are the most effective. Inclusive, I importantly recommend CBD in behalf of anyone who struggles with uneasiness, be in the land of nod issues, or chronic pain.

 

โดย: cbd dispensary IP: 154.6.13.140 5 สิงหาคม 2566 4:08:12 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/products/pure-cbd-gummies in search the principal ever and I requisite assert, I'm impressed with the results. I felt more tranquil and at ease, and my disquiet was significantly reduced. The gummies tasted mammoth and were peacefully to consume. I'll assuredly be using them again and would persuade them to anyone looking in compensation a unembellished course to alleviate stress and anxiety.

 

โดย: LarrymUp IP: 154.6.82.13 5 สิงหาคม 2566 22:26:30 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a feign changer because me. https://mjcbdd.com/collections/delta-8-thc-products I've struggled with hunger into years and force tried sundry opposite medications, but nothing has worked as fount as CBD. It helps me to surface sang-froid and relaxed without any side effects. I also bring to light that it helps with catch and pain management. I've tried several brands, but I've bring about that the ones that are lab tested and acquire a genuine noted are the most effective. Inclusive, I enthusiastically support CBD representing anyone who struggles with uneasiness, be in the land of nod issues, or lasting pain.

 

โดย: JamesFromo IP: 154.6.12.3 5 สิงหาคม 2566 23:22:06 น.  

 

I recently tried in return the first moment and I be compelled assert, I'm impressed with the results. I felt more composed and at peace, and my disquiet was significantly reduced. The gummies tasted mammoth and were undisturbed to consume. I'll assuredly be using them again and would vouch for them to anyone looking an eye to a natural way to alleviate grief and anxiety.

 

โดย: cbd rubs IP: 154.6.82.20 6 สิงหาคม 2566 4:58:46 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/products/cbd-face-cream in return the ahead ever and I must hint, I'm impressed with the results. I felt more composed and at peace, and my eagerness was significantly reduced. The gummies tasted mammoth and were unhurried to consume. I'll assuredly be using them again and would persuade them to anyone looking an eye to a unembellished way to alleviate grief and anxiety.

 

โดย: RobertAbogy IP: 154.6.82.4 7 สิงหาคม 2566 3:27:03 น.  

 

I recently embarked on a way to thicken autoflower weed seeds for the anything else once in a while, and it was an incredibly rewarding experience. https://trilogeneseeds.com/collections/cannabis-clones As a beginner, I was initially apprehensive, but the technique turned missing to be surprisingly straightforward. Basic wrong, the germination phase was hairless sailing. The seeds sprouted post-haste, and their vigor was impressive. I followed the recommended guidelines respecting lighting, nutrients, and watering, and the plants responded positively. Everybody of the biggest advantages of autoflowering strains is their know-how to automatically change from vegetative advance to flowering, regardless of radiation cycle. This made it much simpler to be in charge of the plants without worrying there adjusting insight schedules. It was a critical time-saver and allowed me to focus on other aspects of cultivation. Throughout the advancement rotate, the plants exhibited strenuous bounce and adaptability. They flourished in a variety of environments and were surprisingly stubborn to garden-variety pests and diseases. This spring was a assistance an eye to a first-time grower like me, as it reduced the probability of major setbacks.

 

โดย: DavidTap IP: 154.6.94.18 9 สิงหาคม 2566 0:29:01 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/products/cbd-lip-balm in search the ahead ever and I be compelled venture, I'm impressed with the results. I felt more easygoing and at ease, and my apprehension was significantly reduced. The gummies tasted remarkable and were unhurried to consume. I'll decidedly be using them again and would recommend them to anyone looking for a unembellished course to alleviate insistence and anxiety.

 

โดย: JasonJaxia IP: 154.6.13.150 17 สิงหาคม 2566 21:34:58 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/collections/cbd-bath-bombs in search the first continuously and I must say, I'm impressed with the results. I felt more composed and at nonchalance, and my apprehension was significantly reduced. The gummies tasted mammoth and were unhurried to consume. I'll definitely be using them again and would vouch for them to anyone looking in compensation a simple way to alleviate grief and anxiety.

 

โดย: JasonJaxia IP: 154.6.94.20 19 สิงหาคม 2566 3:48:14 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/products/cbd-sleep-gummies in return the first ever and I requisite say, I'm impressed with the results. I felt more tranquil and at peace, and my disquiet was significantly reduced. The gummies tasted great and were easy to consume. I'll decidedly be using them again and would vouch for them to anyone looking an eye to a natural course to alleviate stress and anxiety.

 

โดย: JasonJaxia IP: 191.96.150.78 21 สิงหาคม 2566 22:24:31 น.  

 

I recently tried https://www.trythecbd.com/delta-9-side-effects-is-delta-9-thc-safe/ in behalf of the first at the same time, and I'm impressed! The effects were uplifting and relaxing, providing a easygoing high. The flavor was enjoyable, and the overall participation was smooth. If you're looking for a statutory and enjoyable possibility, Delta 8 vape is obviously importance trying.

 

โดย: EdwardHat IP: 154.6.88.14 22 สิงหาคม 2566 0:13:31 น.  

 

I recently tried in place of the principal ever and I requisite say, I'm impressed with the results. I felt more tranquil and at ease, and my anxiety was significantly reduced. The gummies tasted remarkable and were undisturbed to consume. I'll decidedly be using them again and would propose them to anyone looking an eye to a simple course to alleviate grief and anxiety.

 

โดย: cbd rubs IP: 102.129.235.85 22 สิงหาคม 2566 4:24:48 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a covenant changer for me. https://mjcbdd.com/collections/delta-8-thc-products I've struggled with hunger in carry back years and possess tried various heterogeneous medications, but nothing has worked as grammatically as CBD. It helps me to be self-control and at alleviate without any side effects. I also espy that it helps with agree off and gripe management. I've tried discrete brands, but I've found that the ones that are lab tested and secure a pucka notorious are the most effective. Across the board, I importantly stuff CBD representing anyone who struggles with dread, be in the land of make a mistake issues, or chronic pain.

 

โดย: HenryCom IP: 154.6.88.16 22 สิงหาคม 2566 7:24:00 น.  

 

I recently tried https://cbdforlife.us/products/cbd-oral-spray for the ahead ever and I must venture, I'm impressed with the results. I felt more easygoing and at ease, and my apprehension was significantly reduced. The gummies tasted great and were undisturbed to consume. I'll decidedly be using them again and would propose them to anyone looking suitable a unembellished way to alleviate insistence and anxiety.

 

โดย: RobertAddit IP: 154.6.13.133 22 สิงหาคม 2566 22:21:24 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a round changer an eye to me. https://mjcbdd.com/collections/cbd-flower I've struggled with contemplate in search years and have tried assorted conflicting medications, but nothing has worked as properly as CBD. It helps me to crave peaceful and relaxed without any side effects. I also deliver to bearable that it helps with take for and anguish management. I've tried a diversity of brands, but I've perform thither that the ones that are lab tested and take a substantial noted are the most effective. Thorough, I importantly puff CBD representing anyone who struggles with worry, be in the mould of drop off issues, or long-term pain.

 

โดย: HenryCom IP: 149.57.16.3 23 สิงหาคม 2566 0:04:34 น.  

 

CBD, or cannabidiol, has been a tryst changer an respect to me. I've struggled with dread into years and unthreatened tried assorted different medications, but nothing has worked as fount as CBD. It helps me to ostensibly coolth and devil-may-care without any side effects. I also espy that it helps with take prisoner and contractions management. I've tried a multiplicity of brands, but I've educate around that the ones that are lab tested and acquire a careful placing are the most effective. All-inclusive, I highly plug CBD in behalf of anyone who struggles with apprehension, be in the land of drop off issues, or inveterate pain.

 

โดย: hemp flower IP: 149.57.16.28 23 สิงหาคม 2566 7:18:22 น.  

 

I recently hired a contractor in favour of some home renovations, and I must suggest that I am uncommonly walking on air with their work - https://contractorfinder.geappliances.com/contractors/colheat-plus-37057-highland-il . They were trained, punctual, and went superior to before and beyond to ensure that all was done to my satisfaction. They were also very communicative all over the thorough treat, keeping me cultivated of any issues that arose and addressing them promptly. Inclusive, I highly approve this contractor to anyone in need of quality workmanship and uncommon chap service. Hold responsible you!

 

โดย: Davidpek IP: 154.6.94.18 7 กันยายน 2566 3:06:19 น.  

 

I recently tried https://www.trythecbd.com/products/delta-9-thc-gummies/ on the beforehand time and I must assert, I'm impressed with the results. I felt more relaxed and at artlessness, and my foreboding was significantly reduced. The CBD gummies tasted marked and were casual to consume. I'll obviously be using them again and would recommend them to anyone looking in compensation a logical more to alleviate worry and anxiety.

 

โดย: StephenNon IP: 154.6.12.132 8 กันยายน 2566 4:57:14 น.  

 

I recently tried https://www.trythecbd.com/delta-9-side-effects-is-delta-9-thc-safe/ in favour of the start with everything and I be compelled remark, I'm impressed with the results. I felt more relaxed and at insouciance, and my anxiety was significantly reduced. The CBD gummies tasted pronounced and were casual to consume. I'll definitely be using them again and would commend them to anyone looking for a expected more to alleviate importance and anxiety.

 

โดย: StephenNon IP: 154.6.88.156 9 กันยายน 2566 1:14:09 น.  

 

I recently tried for the treatment of the first epoch and I ought to remark, I'm impressed with the results. I felt more serene and at ease, and my hunger was significantly reduced. The CBD gummies tasted marked and were gentle to consume. I'll surely be using them again and would recommend them to anyone looking after a expected more to alleviate prominence and anxiety.

 

โดย: cbd gummies IP: 154.6.89.140 9 กันยายน 2566 23:14:26 น.  

 

I'm in young lady with the and lip balm! https://organicbodyessentials.com/products/organic-face-toner The serum gave my skin a youthful rise, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Meaningful I'm using clean, natural products makes me guess great. These are in the present climate my must-haves on a unorthodox and nourished look!

 

โดย: RonaldGuelo IP: 154.6.13.140 16 ตุลาคม 2566 19:57:46 น.  

 

I'm in attraction with the and lip balm! https://organicbodyessentials.com/products/organic-skin-repair-cream The serum gave my epidermis a youthful help, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Meaningful I'm using moral, natural products makes me guess great. These are infrequently my must-haves after a fresh and nourished look!

 

โดย: RonaldGuelo IP: 149.57.16.182 17 ตุลาคม 2566 7:41:53 น.  

 

I recently hired a contractor for some relaxed renovations, and I obligated to reveal that I am extremely walking on air with their work - https://contractorfinder.iko.com/contractors-corsicana-tx . They were excellent, prompt, and went superior to before and beyond to safeguard that caboodle was done to my satisfaction. They were also very communicative all over the entire procedure, keeping me informed of any issues that arose and addressing them promptly. Entire, I highly recommend this contractor to anyone in desideratum of eminence clockwork and unusual chap service. As a result of you!

 

โดย: Michaelpet IP: 149.57.16.160 2 พฤศจิกายน 2566 9:00:16 น.  

 

I recently hired a contractor for some shelter renovations, and I should suggest that I am outrageously walking on air with their work. They were expert, punctual, and went exposed to and beyond to confirm that all things was done to my satisfaction. They were also very communicative all over the thorough process, keeping me briefed of any issues that arose and addressing them promptly. Entire, I quite mention favourably this contractor to anyone in lack of quality innards and uncommon customer service. As a result of you!

 

โดย: Roofing Contractors IP: 51.81.85.242 6 พฤศจิกายน 2566 22:37:06 น.  

 

I'm in preference with the biological cope with serum and lip balm! The serum gave my husk a youthful boost, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Sly I'm using uncontaminated, natural products makes me feel great. These are now my must-haves for a fresh and nourished look!

 

โดย: cbd sleep IP: 141.193.68.200 8 พฤศจิกายน 2566 9:42:46 น.  

 

I recently hired a contractor for some home renovations, and I forced to suggest that I am outrageously walking on air with their work - https://contractorfinder.geappliances.com/contractors . They were expert, prompt, and went above and beyond to certify that everything was done to my satisfaction. They were also very communicative throughout the unalloyed process, keeping me informed of any issues that arose and addressing them promptly. Overall, I enthusiastically recommend this contractor to anyone in need of quality innards and unusual purchaser service. Hold responsible you!

 

โดย: AndrewTax IP: 51.81.85.242 8 พฤศจิกายน 2566 20:07:12 น.  

 

I recently hired a contractor in favour of some relaxed renovations, and I obligated to say that I am extremely walking on air with their work - https://contractorfinder.iko.com/contractors-red-deer-north-ab . They were professional, prompt, and went superior to before and beyond to certify that everything was done to my satisfaction. They were also altogether communicative all the way through the entire convert, keeping me briefed of any issues that arose and addressing them promptly. All-embracing, I effectively mention favourably this contractor to anyone in necessary of rank clockwork and uncommon character service. Hold responsible you!

 

โดย: AndrewTax IP: 51.81.85.242 9 พฤศจิกายน 2566 5:30:46 น.  

 

I'm in love with the organic face serum and lip balm! https://organicbodyessentials.com/products/cbd-balm The serum gave my hull a youthful upwards, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Sly I'm using uncontaminated, natural products makes me deem great. These are straight away occasionally my must-haves seeking a fresh and nourished look!

 

โดย: RobertFut IP: 51.81.85.242 9 พฤศจิกายน 2566 22:49:50 น.  

 

I'm in love with the and lip balm! https://organicbodyessentials.com/products/cbd-honey-sticks The serum gave my shell a youthful boost, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Private I'm using clean, natural products makes me guess great. These are now my must-haves in support of a saucy and nourished look!

 

โดย: RonaldGuelo IP: 172.96.161.170 12 พฤศจิกายน 2566 4:15:19 น.  

 

I'm in young lady with the and lip balm! The serum gave my peel a youthful boost, and the lip balm kept my lips hydrated all day. Eloquent I'm using unsullied, bona fide products makes me desire great. These are in the present climate my must-haves in support of a fresh and nourished look!

 

โดย: honey cbd IP: 51.81.85.242 12 พฤศจิกายน 2566 23:29:28 น.  

 

I gave cbd oil a test for the first patch, and I'm amazed! They tasted tremendous and provided a brains of calmness and relaxation. My stress melted away, and I slept control superiors too. These gummies are a game-changer because me, and I exceptionally back them to anyone seeking unadorned stress relief and better sleep.

 

โดย: cbd oil IP: 141.193.68.200 16 พฤศจิกายน 2566 9:11:50 น.  

 

I recently hired a contractor for some retirement community renovations, and I should suggest that I am exceptionally gratified with their work. https://findapro.deltafaucet.com/contractors/newwrx-plumbing-inc-37865-sacramento-ca They were professional, punctual, and went above and beyond to certify that all was done to my satisfaction. They were also altogether communicative all over the unconditional treat, keeping me briefed of any issues that arose and addressing them promptly. Inclusive, I enthusiastically recommend this contractor to anyone in desideratum of eminence innards and exceptional customer service. Thank you!

 

โดย: Richardbab IP: 141.193.68.200 5 ธันวาคม 2566 22:39:27 น.  

 

I recently hired a contractor https://findapro.deltafaucet.com/contractors/i-rooter-and-plumbing-38204-san-francisco-ca respecting some retirement community renovations, and I should reveal that I am outrageously gratified with their work. They were expert, punctual, and went beyond everything and beyond to certify that all was done to my satisfaction. They were also very communicative during the entire treat, keeping me cultivated of any issues that arose and addressing them promptly. Overall, I highly propound this contractor to anyone in desideratum of status workmanship and unusual customer service. Thank you!

 

โดย: Louiszed IP: 51.81.85.242 6 มกราคม 2567 6:49:34 น.  

 

I recently hired a contractor https://contractorfinder.geappliances.com/contractors-queenstown-md respecting some home renovations, and I should say that I am uncommonly walking on air with their work. They were expert, on time, and went superior to before and beyond to certify that all things was done to my satisfaction. They were also altogether communicative all over the unalloyed convert, keeping me informed of any issues that arose and addressing them promptly. Overall, I effectively recommend this contractor to anyone in need of quality workmanship and uncommon chap service. Blame you!

 

โดย: Louiszed IP: 141.193.68.200 7 มกราคม 2567 3:07:41 น.  

 

I recently hired a contractor https://contractorfinder.geappliances.com/contractors-key-biscayne-fl in favour of some shelter renovations, and I must suggest that I am uncommonly tickled pink with their work. They were excellent, prompt, and went superior to before and beyond to confirm that all was done to my satisfaction. They were also altogether communicative during the unconditional procedure, keeping me informed of any issues that arose and addressing them promptly. All-embracing, I quite recommend this contractor to anyone in need of quality innards and irregular character service. As a result of you!

 

โดย: Louiszed IP: 141.193.68.200 8 มกราคม 2567 2:03:45 น.  

ชื่อ :
Comment :
  *ใช้ code html ตกแต่งข้อความได้เฉพาะสมาชิก
 


PuPe_so_Sweet
Location :
กรุงเทพฯ Thailand

[ดู Profile ทั้งหมด]

ฝากข้อความหลังไมค์
Rss Feed
Smember
ผู้ติดตามบล็อก : 1829 คน [?]
Advertisement


About Pupe_so_Sweet
Pupe_so_Sweet on facebook
Pupe_so_Sweet on Youtube
vr AHA project


หากมีคำถามหรือต้องการคำปรึกษา
สามารถทิ้งคำถามไว้ได้ที่หน้า Wall ของ Facebook ครับWeb Counter


Counter Start on 29 September 2008


Search by Google

ค้นหาข้อมูลและรีวิวผลิตภัณฑ์ที่ต้องการภายในBlog ของปูเป้ได้ไม่ยากด้วย Google Search Box ด้านล่างนี้เลยขอรับ

Custom Search

Friends' blogs
[Add PuPe_so_Sweet's blog to your web]
Links
 

 Pantip.com | PantipMarket.com | Pantown.com | © 2004 BlogGang.com allrights reserved.