พฤศจิกายน 2558

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
18
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
More ROOM for river - การแก้ปัญหาน้ำท่วมภาค 2
  เป็นที่ยอมรับกันแล้วว่า การต่อสู้กับน้ำเพื่อแก้ปัญหาน้ำท่วมเพียง Delta Works จะไม่รับประกันความปลอดภัยอีกต่อไปแล้ว ถ้าระดับน้ำทะเลสูงขึ้นเนื่องมาจากภาวะการเปลี่ยนแปลงภูมิอากาศ  จึงได้เกิดโครงการ More ROOM for river  คือหาที่ให้น้ำมีที่อยู่แทนการต่อสู้กับน้ำ





เป็นโครงการที่สนับสนุนด้านการเงินจากอียู (INTERREG IVB NWE) มีวัตถุประสงค์เพื่อปกป้องพลเมืองที่อาศัยอยู่บริเวณตะวันตกเฉียงเหนือของยุโรปจากความเสี่ยงน้ำท่วมอันเนื่องมาจากการเปลี่ยนแปลงภูมิอากาศ

โดยจะต้องสร้างพื้นที่เก็บน้ำใหม่ หรือ สำหรับระบายน้ำขณะเกิดน้ำท่วมสูงมากภายในพื้นที่เก็บน้ำของแม่น้ำในประเทศเบลเยี่ยม  ฝรั่งเศส  เยอรมนี สหราชอณาจักร และเนเธอร์แลนด์
 กรอบเวลาโครงการ ALFA คือ 1 มกราคม 2007 ถึง 31 ธันวาคม  2013


โครงการ ALFA  แบ่งย่อยเป็น  3  วัตถุประสงค์ :
  • พัฒนาและใช้เทคนิคใหม่ๆเพื่อเพิ่มการกักเก็บน้ำหรือระบายน้ำในพื้นที่โครงการ
  • เพิ่มความระวังและความสมัครสมานระหว่างพลเมืองในพื้นที่ทั้งต้นน้ำและปลายน้ำในบริเวณพื้นที่เก็บกักน้ำตามแม่น้ำในยุโรปผ่านมาตรการสาธารณะที่เกี่ยวข้อง
  • หาจุดเหมาะสมเรื่องผลประโยชน์ด้านสังคม  เศรษฐกิจ และระบบนิเวศน์เพื่ออนุรักษ์การใช้พื้นที่ปัจจุบันไว้ในพื้นที่โครงการและผนวกกับการใช้พื้นที่ตามที่ต้องการและวัตุประสงค์ใหม่ที่เหมาะสม เช่น ธรรมชาติและพักผ่อนหย่อนใจ
รัฐบาลเนเธอร์แลนด์เองก็มีโครงการเช่นกัน ดูแผนที่ข้างล่าง


Room for  River
เหตุผล ระดับน้ำที่สูงมากในปี  1993 และ 1995 มาจากน้ำฝน  หิมะ และ น้ำแข็งเพิ่มมากขึ้น
วัตถุประสงค์  เพื่อความปลอดภัยบริเวณพื้นที่ใกล้แม่น้ำ
ในปี 2015 จะมีพื้นที่ริมแม่น้ำไรน์เพิ่มขึ้นและสามารถให้น้ำไหลลงทะเลได้ 16,000 ลบ.ม. ต่อวินาที  ซึ่งปัจจุบันค่าอยู่ที่ 15,000 ลบ.ม. ต่อวินาที  
และการทำให้แม่น้ำกว้างขึ้น ก็มีผลดีทำให้คุณภาพพื้นที่นั้นดีขึ้น รวมทั้งทัศนียภาพและภูมิทัศน์สวยขึ้น  มีพื้นที่พักผ่อนหย่อนใจมากขึ้นเป็นผลดีทางเศรษฐกิจ
เริ่มในปี 2006  และเสร็จสิ้นปี 2015
ได้มีการเพิ่มพื้นที่ในแม่น้ำ Ijssel   Rhine  Lek  และ Waal มากกว่า 30 จุด โดยใช้เทคนิค 9 วิธี ทั้งสร้างเขื่อน  ย้ายเขื่อน และลอกตะกอนบริเวณพื้นที่น้ำท่วมถึง
รัฐบาลกลางเป็นผู้ทำงานด้วยความร่วมมือกับจังหวัด คณะกรรมการน้ำระดับท้องถิ่นและเทศบาล
งบประมาณ  2.3 พันล้านยูโร



เป็นเวลากว่าศตวรรษที่ชาวดัชท์ได้สร้างเขื่อนให้สูงขึ้นเพื่อกักน้ำไว้ในอ่าวในประเทศ ขณะที่บ้านเรือน 55% ยังอยู่ในพื้นที่เสี่ยงต่อน้ำท่วม

แต่สภาพภูมิอากาศที่เปลี่ยนแปลงทำให้วิธีนี้ไม่ได้ผลอีกต่อไป ประเทศจะต้องรื้อเขื่อนหลายเขื่อนเพื่อให้มีพื้นที่สำหรับแม่น้ำที่น้ำเต็มแล้วให้รับน้ำได้มากขึ้น

โครงการเพิ่มพื้นที่รองรับน้ำของเมือง Nijmegen ( Nijmegen's "Room for the River") ได้รับรางวัล "Excellence on the Waterfront Honor Award 2011" จาก  the Washington, D.C.-based Waterfront Center  สำหรับการผสมผสานความปลอดภัยจากน้ำท่วมกับสวนสาธารณะริมน้ำ ด้วยความร่วมมือของชุมชนบริเวณนั้น

โครงการมีมูลค่า 359 ล้านยูโร  โดยขยับเขื่อนเข้าไปในแผ่นดินอีก  350 เมตร  ขุดลำน้ำใหม่ให้แม่น้ำWaal  สร้างเกาะใหม่ และสวนสาธารณะริมน้ำใจกลางเมืองNijmegen




Giving up on higher dikes "After 800 years of building dikes, we've been making them higher and higher," said Gert-Jan Meulepas, project manager at Royal Haskoning, an engineering and environmental consultancy that developed the project. 
"But if something goes wrong, the damage will be greater."




After the floods in the 1990s, the government decided to no longer raise the dikes, but move them back. 
In the early stages, there were 100 spots identified around the country where flood defenses may need an upgrade, and 39 have been selected for construction.
The local government has the opportunity to change the waterfront, and the work is paid for by the national government. "The Netherlands decided, as a national strategy, to deal with water in a different way, and the total budget is €2.2 billion“ 

"The project has two goals: to increase safety and to add a spatial quality to the area around the rivers, reconnecting our country to the rivers.



โครงการนี้มีผลกระทบมหาศาลต่อพื้นที่ที่ชาวบ้านอยู่อาศัยและทำงาน





Digging at Nijmegen will start 2013. 
The dike, island and new channel are expected to be completed in 2016, 
 including building 2 new bridges, extending an existing one and constructing new housing and recreation space. The 2,000-year-old city will change drastically, but developers took care to respect cultural and historical elements such as former fortresses and locations of dike breaches, which were fitted into the design. The channel will be 150 to 200 meters wide and 3 kilometers long. 
It will be dug after the dike has been moved back and will divert part of the Waal during high water, allowing for a larger discharge at the river bend in Nijmegen, which will reduce the chance of flooding. 

The channel will also be used for rowing and sailing, and will create an island in the Waal and a unique urban river park with possibilities for recreation, culture, water and nature.



The Dutch public works department Rijkswaterstaat and the city of Nijmegen officially started the construction of a 3 km long side channel next to the river Waal/Rhine.
Minister of infrastructure Melanie Schultz van Haegen attended the groundbreaking ceremony on January 22,2013 together with 50 schoolchildren and the mayor of Nijmegen, she wielded a spade.






Floating ideas, negotiations and restaurants > demolishing around 50 houses, which required negotiations and compensation for the property owners under the Netherlands' eminent domain laws. "Local people who had to leave their houses were against it,
 "Most received money as compensation; some wanted land somewhere else instead, so the government gave it to them. Five or six property owners are still negotiating at the moment.“ With the necessary demolitions, the involvement of the local people became even more important. "We had many discussions with people living there on how to make the waterfront better,
"It was important for them to participate, and it became their own plan.“
>>> Locals asked for floating restaurants and a marina in the new channel. On the new island, they wanted a huge area dedicated to concerts in the middle of an open nature area. >>>"We used the former flood plains to create a park, We put up sculptures designed by local people. We designed the new bridges with input from the people." >>>One bridge will be reserved for pedestrians and bicyclists and will link the western part of the new island with a future urban district named Citadel. A second new bridge will be open to cars, pedestrians and bikes and will connect the island with a new quay. >>> The quay will be a cobblestoned slope that gradually disappears into the water, with space for walking, biking and numerous cafes with outdoor seating with views of the river and a new marina. >>>  The new island will serve as the rejuvenated heart of the city. "Before, the city was mainly located on the south bank of the river, "Now the city center will grow by a third, extending to the north. 
The river will run through the city, instead of along the city."









‘Nijmegen should become a FloodResilientCity’.
Project manager Pim Nijssen is contented about the knowledge exchange in the FRC project.’
 We were inspired by the approach of the FRC project partners, the French city of Orléans and its surrounding communities. 
They have invested on increasing awareness by redeveloping the public space along the river Loire. 
Parking places have been removed and banks of the Loire have been given softly slanted slopes. 










SmileySmileySmileySmiley




Create Date : 17 พฤศจิกายน 2558
Last Update : 17 พฤศจิกายน 2558 0:54:39 น.
Counter : 815 Pageviews.

0 comments
ชื่อ :
Comment :
 *ใช้ code html ตกแต่งข้อความได้เฉพาะสมาชิก
 

MAOK
Location :
  

[ดู Profile ทั้งหมด]
ให้ทิปเจ้าของ Blog [?]
 ฝากข้อความหลังไมค์
 Rss Feed
 Smember
 ผู้ติดตามบล็อก : 1 คน [?]