http://wuensis.bloggang.com

banded
Location :
นครศรีธรรมราช Thailand

[Profile ทั้งหมด]

ให้ทิปเจ้าของ Blog [?]
ฝากข้อความหลังไมค์
Rss Feed
Smember
ผู้ติดตามบล็อก : 1 คน [?]

Banded Monitor (Varanus wuensis) เป็นสัตว์สมมติที่ใช้เป็นตัวแทนความหลายหลายทางชีวภาพของสิ่งมีชีวิตในมหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์
Group Blog
 
All Blogs
 
Friends' blogs
[Add banded's blog to your web]
Links
 

 

why "wuensis"

"wuensis" is a personal website established to educate residents who live on campus to realize how important our flora and fauna are, as well as the dangers they may create, and also for people from outside who are interested in the wildlife of the campus.

Information contained in this website has not been reviewed. Do not use as a citting source.

เวบนี้จัดทำขึ้นเพื่อให้ข้อมูลข่าวสารเกี่ยวกับธรรมชาติและสิ่งแวดล้อมภายในมหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์ เป็นของส่วนตัวของผู้ทำ สิ่งใดที่เกิดขึ้นเนื่องจากเวบไซด์นี้ผู้ทำขอบรับผิดชอบแต่เพียงผู้เดียว และผู้จัดทำขอสงวนสิทธิในการลบกระทู้หรือข้อความใดๆ โดยไม่ต้องแจ้งให้ทราบล่วงหน้า

ข้อมูลที่แสดงในเวบนี้ไม่ได้ผ่านการตรวจทานจากผู้เชี่ยวชาญ กรุณาอย่านำไปใช้อ้างอิงทางวิชาการ
why "wuensis"

"wuensis" is a supposed species of monitor, genus "Varanus". Varanus monitors are commonly found in Walailak University. The Varanus wuensis was thus used as a symbol of biodiversity in the campus. A common name also given to this animal is tge "Banded Monitor"

Did you know that organisms that have been found in this planet should have specific names ? Otherwise we will be confused with what animals are found in our backyards. The name used to identify individual species is called the "scientific name". Scientific names are recognized internationally. This makes people know that they talk about same thing. Scientific names are written in latin comprise of two words - a generic name followed by a species name. These names have meanings which may describe the organism's features. Names may be given after names of persons. Names may also be given after names of places where the organisms were initially found. For example Catlocarpio siamensis is the scientific name of a freshwater fish first found in Siam (former name of Thailand). The suffix "ensis" is put after the name of a place, or "ii" after a male person's name and "ae" after a female person's name. It is a principle of naming organisms scientifically.

The classic name of an organism given after name of female person is Periophthalmus walailakae - the mudskipper fish that was discovered by 2 Walailak scientists Mr. Udomsak Darumas and Assistant Professor Dr.Pitiwong Tantichodok in 2002. The name was given to honor Professor Dr. HRH Princess Chulabhorn Walailak.

Walailak University is located in southern Thailand in Nakorn Si Thammarat Province about 780 kilometers from Bangkok. The campus sits in a large area of about 14 square kilometers. It comprises academic and administration buildings, residential accommodations, 3.2 square kilometers of agricultural farms, a sport complex, shopping stores, historical ruins, recreation areas, a camping ground (under constrution) and natural reserves.

The natural reserves encompass grassland, wetland, small canals, abandoned rubber gardens and paddy fields, and secondary growth bushes. This allows existance of diversified organism species. 120 species of bird have already been recorded throughout the campus. These include the uncommon resident Pied Triller, spectacular resident Barn Owl and Red Jungle Fowl, and winter visitors such as the Balck-cap Kingfisher and Blue-tail Beeeater. Reptiles are also found in quite large numbesr though species diversity is less. Water monitors are very common everywhere. Cobras are something that the residents must be aware of when strolling in the dark. Some amazing mammals such as porcupines still also exist.

ทำไมถึงเป็น "wuensis"

wuensis เป็นชื่อของสัตว์ที่ผมสมมุติว่าพบครั้งแรกในมหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์ จึงใช้ชื่อ wu แล้วต่อด้วยคำว่า ensis และสัตว์ที่ผมนำมาใช้คือตัวตะกวดที่พบได้ง่ายในมหาวิทยาลัยที่มีชื่อสกุลว่า Varanus จึงได้ชื่อวิทยาศาสตร์ของสัตว์สมมุตินี้ว่า Varanus wuensis และให้ชื่อสามัญว่า Banded Monitor ที่แปลว่า ตะกวดลายแถบ ที่ใช้เป็นโลโกของเวบนี้ ซึ่งผมใช้เป็นตัวแทนของความหลากหลายทางชีวภาพของสิ่งมีชีวิตที่พบในมหาวิทยาลัย

ถ้าเราพบสิ่งมีชีวิตชนิดหนึ่งไม่ว่าจะเป็นพืชหรือสัตว์ก็ตาม สิ่งมีชีวิตชนิดนั้นจะต้องได้ชื่อใหม่ และต้องตั้งให้เป็นสากลที่สามารถใช้อ้างอิงได้ทั่วโลกไม่ใช่ว่าใช้เรียกอยู่คนเดียวแต่พูดไปแล้วคนอื่นไม่รูจัก เช่น นกกรงหัวจุก ที่คนภาคเหนือปิ๊ดจะลิ่ว คนภาคกลางเรียกปรอดหัวโขน ฝรั่งเรียก red-whiskered bulbul ซึ่งถ้าเรียกอย่างนี้แล้วคนจีนและญี่ปุ่นจะไม่รู้จัก แต่ถ้าเราเรียก Pycnonotus jocosus ก็จะรู้กันทั่วโลกว่าเป็นนกชนิดใดเพราะเป็นชื่อที่ยอมรับกันเป็นสากล

หลักการตั้งชื่อให้เป็นสากลจะต้องใช้ภาษาละติน และชื่อนั้นจะต้องประกอบด้วยคำสองคำคือ คำขึ้นต้นที่ใช้เป็นชื่อสกุลและตามด้วยคำต่อท้ายที่เป็นชี่อชนิดหรือชื่อตัว (อย่างกับที่เราใช้ตั้งชื่อลูกคนใหม่แต่ใช้นามสกุลนำหน้าอย่างเช่นชื่อฝรั่ง) คำสองคำที่รวมกันเป็นชื่อนั้นจะมีความหมาย ไม่ตั้งขึ้นลอยๆ ตามชอบใจ ซึ่งชื่ออาจบอกรูปร่างลักษณะเช่นสูงต่ำดำขาว หรืออาจตั้งตามชื่อคนค้นพบ หรืออาจตั้งตามชื่อสถานที่ที่พบ เช่น Amyda nakornsrithammarajensis เป็นของตะพาบน้ำชนิดที่พบครั้งแรกในจังหวัดนครศรีธรรมราช จึงได้ตั้งชื่อตามสถานที่พบและตามด้วยคำว่า ensis ตามหลักการตั้งชื่อ ชื่ออาจตั้งตามชื่อคนซึ่งหากเป็นชื่อบุรุษจะใช้ i หรือ ii ต่อท้ายชื่อนั้น และถ้าหากเป็นชื่อสตรีจะใช้ ae เช่น ชื่อปลาบู่วลัยลักษณ์ Periophthalmus walailakae ซึ่งเป็นปลาชนิดใหม่ของโลกที่ค้นพบโดย อาจรย์อุดมศักดิ์ และอาจารย์ปิติวงษ์ เมื่อปี ค.ศ. 2002 และได้ตั้งชื่อตามสร้อยพระนามของสมเด็จพระเจ้าลูกเธอเจ้าฟ้าจุฬาภรณ์วลัยลักษณ์

มหาวิทยาลัยวลัยลักษณ์ ตั้งอยู่ในเขตอำเภอท่าศาลา จังหว้ดนครศรีธรรมราช ในเนื้อที่ 9000 ไร่ ที่เดิมเคยเป็นป่าพรุ สวนยาง นาข้าว และทุ่งเลี้ยงสัตว์ ทำให้มีความหลากหลายของสิ่งมีชีวิตในระบบนิเวศแบบทุ่งหญ้าและป่าพรุ มหาวิทยาลัยพยายามที่จะรักษาสภาพแวดล้อมแบบเดิมให้มากที่สุดโดยการจัดกลุ่มอาคารไว้กลางพื้นที่ และเว้นพื้นที่ป่าไว้สำหรับการจัดทำอุทยานวิทยาศาตร์ของมหาวิทยาลัย

มีสัตว์ป่าที่เป็นสัตว์เลี้ยงลูกด้วยนมที่ยังพบได้ เช่น เม่น หนูเหม็น กระรอก มีนกที่พบแล้ว 120 ชนิด ทั้งที่อาศัยอยู่ประจำ เช่น กระเต็นอกขาว เอี้ยงควาย เขนน้อยคิ้วขาว ชนิดที่แวะพักระหว่างการเดินทางเช่นเงือกกรามช้าง กาบบัว คัดคูหงวน และอพยพเข้าไปหากินในฤดูหนาว เช่น กระเต็นหัวดำ จาบคาหัวเขียว และแซงแซวหางปลาเป็นต้น

HOW TO GET TO WALAILAK UNIVERSITY
 

Create Date : 22 สิงหาคม 2549    
Last Update : 2 พฤศจิกายน 2557 21:20:34 น.
Counter : 554 Pageviews.  

 Pantip.com | PantipMarket.com | Pantown.com | © 2004 BlogGang.com allrights reserved.