มกราคม 2557

 
 
 
1
4
6
8
11
13
15
17
19
21
22
23
24
26
27
28
30
31
 
 
All Blog
I civet coffee-กาแฟขี้ชะมด
 กลับมาพบกับความเป็นที่สุดในโลกของเรากันอีกครั้งแล้วครับ สำหรับวันนี้จะพาทุกท่านไปดื่มกาแฟรสเด็ดด้วยกัน แต่ว่าต้องเตรียมเงินไปเยอะๆหน่อยน่ะครับเพราะว่ากาแฟที่เราจะไปดื่มกันในวันนี้นั้นเป็น “โคตรกาแฟที่แพงที่สุดในโลก” แพงในที่นี้เราดูราคาต่อแก้วที่ชงน่ะครับ ไม่ใช่ราคาขายเมล็ดเหมือนกาแฟขี้ช้างที่เราเคยรู้จักกันมา

กาแฟที่ราคาต่อแก้วแพงที่สุดในโลกนี้เป็นกาแฟที่รู้จักกันดีในชื่อ “กาแฟขี้ชะมด” (Kopi Luwak) ฟังชื่อแล้วก็ไม่น่าดื่มซักเท่าไหร่เลยน่ะครับ แต่ว่ามันก็เป็นไปแล้วสำหรับกาแฟชนิดนี้  ว่ากันว่ามันเป็นกาแฟที่มีรสชาตินุ่มนวลกลมกล่อม กลิ่นหอมชวนหลงใหล  ที่ว่ามันราคาแพงที่สุดในโลกนั่นก็เพราะว่า ราคาในปัจจุบันนี้ตกอยู่ที่แก้วละประมาณ 500-1,000 บาท ท่านอ่านไม่ผิด ฟังไม่ผิดและผมก็พิมพ์ไม่ผิดอย่าแน่นอนครับ แพงจริงๆ และสาเหตุของความแพงที่สุดในโลกของมันนั้นก็สืบเนื่องมาจากกระบันการผลิตอันซับซ้อนและต้องอาศัยสัตว์เข้ามาช่วยนั่นเอง

กระบวนการและขั้นตอนในการผลิตกาแฟขี้ชะมดนั้นมีอยู่ด้วยกันหลายขั้นตอน ตัวอย่างเช่นในไร่กาแฟที่มีการเลี้ยงชะมด เมื่อทำการเพราะปลูกกาแฟแล้วรอจนผลกาแฟสุกได้ที่ จะนำมาให้ชะมดกินผลกาแฟที่ได้ แต่ว่าชะมดที่จะใช้กินผลกาแฟนั้นจะต้องเป็นสายพันธุ์เอเชีย Asia Palm Civet ซึ่งประเทศที่เป็นผู้ให้กำเนิดกาแฟขี้ชะมดคือประเทศอินโดนีเซีย โดยชาวพื้นเมืองจะเรียกชะมดว่า ลูแว็ค (Luwak)

ขั้นตอนต่อมาเมื่อชะมดกินผลสุกของกาแฟ เข้าไปแล้ว กรดและเอ็นไซม์ในกระเพาะของชะมดจะทำปฏิกิริยาเคมีกับผลกาแฟ โดยมันจะย่อยสลายเฉพาะเนื้อด้านนอกของผลกาแฟเท่านั้น แต่ว่าเมล็ดภายในของกาแฟจะยังคงอยู่ และถูกขับถ่ายออกม่า ซึ่งคนก็จะไปเก็บเอาเมล็ดกาแฟเหล่านั้นและมาคัดแยกทำความสะอาด ตากจนแห้งแล้วนำมาคั่วจนได้ที่และบดเพื่อชงเป็นกาแฟที่แพงที่สุดในโลกสำหรับดื่มต่อไป


กาแฟขี้ชะมด

ส่วนใครที่อยากจะลิ้มลองรสชาติของกาแฟขี้ชะมดนี้ละก็ถ้าเป็นสมัยก่อนจะต้องมีการนำเข้ามาจากต่างประเทศเท่านั้น เช่นใน อินโดนีเซีย หรือ ฟิลิปปินส์  แต่ว่าในปัจจุบันนี้ ในประเทศไทยก็มีการทำฟาร์มเลี้ยงชะมด เพื่อผลิตกาแฟขี้ชะมดขาย หรือทำไร่กาแฟแล้วให้ชะมดป่ามากินผลกาแฟสุก โดยมีผลิตอยู่ที่ จ.ตราด อ.หลังสวน จ.ชุมพร และที่ดอยช้าง จ.เชียงราย ซึ่งถ้าสนใจอยากไปจะลองก็เชิญกันได้เลยน่ะครับ

กาแฟขี้ชะมด

ก่อนจากกันไปขอทิ้งท้ายสำหรับความเป็นมาของกาแฟขี้ชะมดกันซักหน่อย สำหรับความเป็นมาของกาแฟขี้ชะมดนั้นกำเนิดขึ้นในประเทศอินโดนีเซีย บนเกาะสุมาตรา เรื่องมีอยู่ว่าชาวบ้านเข้าไปหาของในป่าแล้วบังเอิญไปพบกับขี้ของชะมดที่มีเมล็ดกาแฟติดอยู่ด้วยความเสียดาย เขาจึงได้นำเมล็ดกาแฟที่ติดอยู่กับขี้ชะมดนั้นมาล้างทำความสะอาดแล้วนำไปคั่วเพื่อใช้ชงดื่ม แต่ผลปรากฏว่ากาแฟที่ได้มาจากขี้ชะมดนั้นมีรสชาติดีมากๆ  หลังจากนั้นจึงได้เริ่มมีการนำเอาชะมดมาเลี้ยงไว้ในไร่กาแฟ และได้กลายเป็นธุรกิจที่สร้างกำไรให้อย่างมาก ถึงในตอนนี้เรียกว่ามันเป็นกาแฟที่แพงที่สุดในโลกไปแล้ว

กาแฟขี้ชะมด

กาแฟขี้ชะมด


ขอเพิ่มความเห็นส่วนตัวซักนิดนน่ะครับ กาแฟขี้ชะมดที่ได้จากธรรมชาติโดยที่ชะมดมาเลือกกินผลของกาแแฟเองบนต้นนั้นน่าจะเป็นเมล็ดกาแฟที่มีคุณภาพมากกว่าการนำผลกาแฟไปให้ชะมดทานเนื่องจากมันไม่ได้รับการคัดเลือกเองโดยตรง เพราะชะมดจะเลือกกินเฉพาะเมล็ดที่มีความสมบูรณ์ที่สุดเท่านั้น จึงทำให้เมล็ดกาแฟที่ได้มีคุณภาพหอมหวลชวนชมนั่นเอง และในประเทศไทยเราเองก็น่าจะใช้วิธีการให้ชะมดจากธรรมชาติในการคัดเลือกเมล็ดการแฟอย่างที่กล่าวไปแล้วใน จ.ตราด  และเชียงราย  นั่นเอง

Create Date : 12 มกราคม 2557
Last Update : 12 มกราคม 2557 18:09:54 น.
Counter : 921 Pageviews.

10 comments
  

Offering four adjustable depth settings for flexibility and versatility, the Porter-Cable 8931 Plunge Router Base is so easy to operate you can plunge with just one or two fingers. Solid multiple stops combine with a convenient lever that can be locked into the "open" positions for smooth plunging. Brass bushings add durability, a thumb rotating stop turret ensures safety, and a dust collector port helps keep your workspace clean.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:11:04 น.
  

Cobalt Fractional Metal Index (29 Pieces) Bosch parts keep your tools working their best for any application you can come up with. Features: 29 Pieces Bosch has been in the headlines of state of the art development for over 100 years. From the invention of the jigsaw to their ergonomic designed tools, Bosch as cared about the customer since they started business in 1886.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:11:14 น.
  

Makita's 3 x 24-Inch Belt Sander, model 9924DB, combines power and speed with ease-of-use features for fast and efficient stock removal. The 9924DB is ideal for woodworkers, carpenters, furniture makers, floor installers, deck builders and general contractors who require a best-in-class belt sander.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:12:46 น.
  

This Bosch Automatic Optical Level features a self-leveling compensator, both horizontal/vertical cross hairs and stadia lines, 26x magnification lens and large aperture for clear image Range: 330-feet, Accuracy: Up to 1/16-inch at 100-feet, Includes: Hard Case, Lens Cap, Plumb Bob, Adjustment Tools. Durable Design: All metal housing with IP54 protection. Extended Range: Powerful 26x magnification power allows for a working range of 330 Feet.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:13:12 น.
  

Shapton waterstones are made with finely-graded ceramic cutting media which wears much more slowly than aluminum oxide and silicon carbide commonly found in other man-made waterstones.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:13:38 น.
  

General Tools 861 EZ Pro Dovetailer 2 Dovetail Jig is the all-in-one answer to producing strong, precise dovetail joints with ease right out-of-the-box. Using only the jig and a handheld or table router, both professionals and novices can make half-blind or through dovetail joints including box joints.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:13:59 น.
  

Three solid micro grain carbide bits for fast, smooth cuts and an edge that stays sharp longer. Spiral bits produce a very clean and accurate cut with minimal chatter. Upcut spiral helps remove material from the groove. They work well for deep mortises, cutting dadoes in a router table and any edge treatment done with the work facing upward. Includes the following diameter UPCUT bits: 1/4-Inch D (1-Inch cutting length, 1/4-Inch shank), 1/2-Inch D (1-1/2-Inch cutting length, 1/2-Inch shank) and 3/8-Inch D (1-1/4-Inch cutting length, 1/2-Inch shank).


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:14:19 น.
  

Add a helping hand to your workbench with a Kreg Large Bench Klamp System. Its perfect for assembling pocket-hole joints or as a general hold-down when routing, sanding, and more. This Bench Klamp System consists of a 10" x 10", 1/4" thick steel insert plate and clamp. It can also be used as a stand-alone clamping fixture.The insert plate can be routed into your workbench to add multiple clamping locations. A keyed slot allows for instant removal of the clamp from the plate.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:14:32 น.
  

The perfect tool for most trimming, edge-forming, and hinge-routing jobs, the Porter-Cable Trim Router is ideal for professionals. Comfortable to handle and easy to hold with just one hand, this router gives you the control and precision you need to make quick, accurate cuts.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:14:54 น.
  

The Kreg Jig is the perfect choice for DIY'ers and anyone new to pocket-screw joinery. Whether you're building your first set of garage storage shelves or making simple repairs around the house, the Kreg Jig can help you finish the job in less time and with far less effort than you ever thought possible. Its simple design gives you the confidence to start the project and with joints as easy as "Drill. Drive. Done!" You'll actually want to finish it. The Kreg Jig makes every joint you build faster and stronger, but perhaps more importantly, it makes them easier.


โดย: Civet (jeeraporn2302 ) วันที่: 12 มกราคม 2557 เวลา:18:15:05 น.
ชื่อ : * blog นี้ comment ได้เฉพาะสมาชิก
Comment :
 *ส่วน comment ไม่สามารถใช้ javascript และ style sheet
 

jeeraporn2302
Location :
  

[ดู Profile ทั้งหมด]
ให้ทิปเจ้าของ Blog [?]
 ฝากข้อความหลังไมค์
 Rss Feed
 Smember
 ผู้ติดตามบล็อก : 1 คน [?]